Våren är här och med den kommer trädgårdsarbete. Vi vill uppmana alla att vara extra vaksamma på förekomst i området av den extremt invasiva växten Parkslide.

Parkslide, som även kallas falsk bambu, är en växt med extrem tillväxttakt. Den kan växa ett par decimeter per dygn. Där den etablerat sig bildas bara inom något år täta buskage. Rötterna kan gå upp mot sju meter ner i jorden och kan tränga igenom vattenledningar, asfalt och betonggrunder. Den här arten är mycket svår att bekämpa vilket gör att insatser måste göras i tid för att ha en chans. I Göteborgstakten är den redan ett stort problem, men den är på framfart också i Skåne. Vi rekommenderar er att gå in och läsa mer hos Länsstyrelsen i Skåne och även titta på filmen som Länsstyrelsen lagt upp på sin facebooksida om hur man bekämpar parkslide: här.

I Ljungskogen har förekomst av parkslide ännu så länge endast rapporterats i trädgårdar och då i relativt små bestånd som inte sprider sig, samt på enstaka platser i området. Små förändringar i omgivningen/miljön kan dock göra att växten plötsligt tar fart och breder ut sig aggressivt och då är den svår att stoppa. Därför uppmanas alla som har/upptäcker bestånd av parkslide i området att kontakta vägföreningen. Om du har den i din trädgård och vill ta bort den, vilket rekommenderas av ovan skäl, är det mycket viktigt då är att du informerar dig väl om hur detta ska ske – t ex att man inte ska kapa rötter eller slänga renset band övrigt trädgårdsavfall. Om detta finns information på Länsstyrelsens hemsida (länkarna ovan).

Bladen, med karakteristisk ”avklippt” utseende mot stjälken. Foto: Michael Gasperl/Wikipedia
Stjälken är bambuliknande, därav namnet ”falsk bambu”. Foto från karlstad.se
De sparrisliknande skotten. Foto från karlstad.se.

%d bloggare gillar detta: